Direct contact? Stuur een app
085 004 39 65

Auto kopen of auto leasen?

Heb je een functie waarbij je vaak de auto nodig hebt? Of heb je een eigen onderneming en ben je veel op pad? Dan kan een auto leasen een slim idee zijn. Maar hoe zit dat precies met de kilometers die je prive maakt? En kun je zakelijk gezien beter een auto kopen of een auto leasen? Op deze pagina vind je de voor- en nadelen. 

Auto leasen: de voordelen

Financial lease, zakelijk leasen, occasion lease, short lease.. De leasevormen vliegen je om de oren. Gelijk één van de grote voordelen van een auto leasen. Wat je situatie ook is; er is altijd een leasevorm die het best bij jou past. Voor welk leasecontract je ook kiest, met leasen heb je altijd gemak en zekerheid. Je rijdt namelijk voor een vast bedrag per maand in een mooie, kwalitatieve auto zonder dat je er omkijken naar hebt. Je hebt nauwelijks administratie en ook het onderhoud (plus eventuele reparaties) worden voor je verzorgd. Een auto leasen kent echter nog veel meer voordelen, onderstaand een opsomming:

  

Nadelen van een auto leasen

Een van de grote nadelen van een auto leasen is dat je belasting over je privéritten betaalt. Dit betaal je al als je 500 privé kilometers hebt gereden en wordt ook wel fiscale bijtelling genoemd. Een auto leasen kent nog meer nadelen:

  • Je betaalt elke maand een bedrag, maar de auto wordt nooit je eigendom.
  • Het leasen van een auto wordt als lening gezien. 
  • Er is een maximaal aantal kilometers dat je per maand mag rijden. Als je meer rijdt, betaal je een meerprijs. 
  • Geen investeringsaftrek

Een auto kopen: dit zijn de voordelen

Als je voldoende kapitaal hebt kun je zakelijk een auto kopen of je priveauto zakelijk gebruiken. Dit is vooral voordelig wanneer je de auto in een keer kunt betalen. Het grote nadeel van een auto leasen is dat je nooit eigenaar van de auto wordt. Wanneer je een auto koopt heb je dit uiteraard niet. Je bent ‘de baas’ over je eigen auto en bepaalt dan ook zelf hoeveel kilometers je er mee rijdt. Of dit er nu tien- of honderdduizend per jaar zijn. Daarnaast bepaal je zelf hoelang je de auto in bezit houdt en kun je daardoor de kosten enigszins spreiden. 


Auto kopen: de nadelen


Hoe je het ook went of keert; een auto kopen blijft een flinke investering. Je betaalt niet alleen voor de auto maar ook voor het onderhoud, de brandstof en de verzekeringen. Daarbij kunnen er ook nog onvoorziene kosten optreden bij een ongeluk of onverwachte mankementen. Vaak precies op een moment dat het niet zo goed uitkomt. Tijdens de dure decembermaand bijvoorbeeld! Dit maakt dat de maandelijkse kosten vaak hoger liggen dan als je een auto leaset. 


Wat is voordeliger? Een auto kopen of een auto leasen?

Op deze vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven. De lage maandlasten zorgen ervoor dat een zakelijke auto leasen op de korte termijn veel voordeliger is dan een auto kopen. Op de lange termijn is het kopen van een auto echter een stuk voordeliger. Je kunt de afschrijving over een langere periode uit spreiden of zelfs afschrijving vrij rijden. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je direct antwoord op al je prangende vragen over leasen. Ons doel is natuurlijk om een zo duidelijk mogelijke website te hebben. Heb jij toch een vraag? Bekijk dan onderstaand onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar  .

Bpm is een belasting die alleen van toepassing is voor personenauto's en motorrijtuigen (taxi's en bestelauto's zijn vrijgesteld) en is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de nieuwprijs en de CO2-uitstoot. Het grote verschil met btw is dat btw een belasting is die op bijna alle goederen en diensten wordt geheven. Zo ook op auto's. Bpm geldt alleen voor personenauto's en motorrijtuigen.

Als je de auto niet alleen zakelijk, maar ook privé wil gebruiken betaal je bijtelling. Wil jij meer weten over de hoogte van de bijtelling? Of over het bijhouden van een rittenregistratie? Ga dan snel naar onze pagina over bijtelling.

De maximale leasetermijn is van veel factoren afhankelijk. Er is dus geen maximale leasetermijn vastgesteld. Benieuwd wat de maximale leasetermijn van de auto naar jouw keuze is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Door extra maandtermijnen te betalen, kun je de auto eerder aflossen. Daarnaast kun je er voor kiezen om het openstaande saldo te betalen. De genoemde mogelijkheden zijn overigens wel afhankelijk van waar je financial lease overeenkomst is afgesloten. Over het algemeen is het vroegtijdig aflossen van de auto boetevrij.

Aan het eind van je leasetermijn ben jij de eigenaar van de auto. Zowel op economisch als juridisch vlak.

De mogelijkheden zijn beperkt, maar het is zeker mogelijk! Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen je precies vertellen wat er mogelijk is.

Een slottermijn is het bedrag dat aan het einde van het contract nog openstaat. Dit bedrag bepaal je samen met je lease adviseur en moet in verhouding staan met de economische restwaarde van de auto.

De maandelijkse termijnen staan vast en het vastgestelde bedrag is dan ook het minimale wat je moet betalen. Bij een goede maand kun je er wel voor kiezen om een hoger bedrag af te lossen.

Dit is helaas niet mogelijk. Bij de aanschaf van je auto heb je de btw al volledig teruggevorderd. Het maandelijkse leasebedrag is daarom ook btw-vrij en niet terug te vorderen.

Net als bij alle andere zakelijke uitgaven, schiet je de btw van je auto zelf voor. Vervolgens kun je dit bij je eerste aangifte terugvorderen. Wil jij ook de btw door de bank laten voorfinancieren? Neem dan contact op met een van onze lease adviseurs. Zij kunnen je alles over de mogelijkheden vertellen.