Direct contact? Stuur een app
085 004 39 65

Belastingvoordelen financial lease

Het grote nadeel van leasen is dat de leasemaatschappij altijd eigenaar van de auto blijft. Bij financial lease is dit gelukkig niet het geval. Dit is dan ook gelijk een van de grootste voordelen van deze leasevorm. Zodra je het leasecontract ondertekent ben je direct economisch eigenaar van de auto. Hierdoor heb je verschillende belastingvoordelen die je bij andere leasevormen niet hebt. Welke voordelen dat zijn? Dat lees je op deze pagina.

Investeringsaftrek auto

Een ondernemer kan je te maken krijgen met verschillende fiscale voordelen en aftrekposten. Deze zijn niet altijd bij de ondernemer bekend, dus daar helpen wij je graag bij! Voordat we uitgebreid over de verschillende vormen van investeringsaftrek gaan schrijven, is het goed om eerst uit te leggen wat het is en de uitzonderingen toe te lichten.

De investeringsaftrek is, zoals de naam al doet vermoeden, een bedrag dat je van je winst mag aftrekken als je in zaken voor je bedrijf hebt geïnvesteerd. Dit zorgt er voor dat de winst van je onderneming lager wordt en je dus minder belasting betaalt. Financial lease is de enige leasevorm waarbij je voor de investeringsaftrek in aanmerking komt. Niet elke ondernemer met een financial lease auto komt hier echter voor in aanmerking. Zo kom je hier met een personenauto alleen voor in aanmerking als je een taxi chauffeur bent. Wil jij meer weten over de investeringsaftrek of wil je weten of je er voor in aanmerking komt? Dan ben je bij onze blog over investeringsaftrek auto aan het juiste adres.

Lease auto afschrijven

In tegendeel tot andere leasevormen ben je bij financial lease direct eigenaar van de auto. Als eigenaar van de auto kan je de aanschafprijs van je nieuwe auto op je balans zetten. Iets wat als je 'slechts' de huurder van de auto bent niet mogelijk is. De afschrijvingskosten van de auto mag je, zolang het leasecontract loopt, jaarlijks afschrijven. Het grote voordeel hiervan is dat deze afschrijvingen ervoor zorgen dat de totale winst van je onderneming lager wordt. Dit lijkt in eerste instantie geen leuk vooruitzicht, maar zorgt er wel voor dat je in aanmerking komt voor veel meer fiscale voordelen. Welke voordelen dat zijn lees je in deze blog.

BTW afschrijven

Als ondernemer hoef je niet alleen BTW te betalen, maar kun je het ook terugvorderen. Zeker bij de aanschaf van een auto enorm fijn! Door voor financial lease als leasevorm te kiezen kun je de betaalde btw terugvragen. Dit kan in één keer, waardoor je geen btw over je maandtermijn hoeft te betalen. Dat is nou nog eens een voordeel! Wil jij weten hoe dit werkt? Lees hier meer. 


Rente aftrek

Financial lease biedt nog meer fiscale voordelen. Zo is het als ondernemer mogelijk om in geval van een zakelijke lening de rente af te trekken. Financial lease is een zakelijke overeenkomst, waardoor je de betaalde rente van de winst van je onderneming af mag trekken. Wil jij weten hoeveel rente je jaarlijks mag aftrekken? Wij hebben er een blog over geschreven. Zo ben je altijd op de hoogte. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je direct antwoord op al je prangende vragen over leasen. Ons doel is natuurlijk om een zo duidelijk mogelijke website te hebben. Heb jij toch een vraag? Bekijk dan onderstaand onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar  .

Bpm is een belasting die alleen van toepassing is voor personenauto's en motorrijtuigen (taxi's en bestelauto's zijn vrijgesteld) en is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de nieuwprijs en de CO2-uitstoot. Het grote verschil met btw is dat btw een belasting is die op bijna alle goederen en diensten wordt geheven. Zo ook op auto's. Bpm geldt alleen voor personenauto's en motorrijtuigen.

Als je de auto niet alleen zakelijk, maar ook privé wil gebruiken betaal je bijtelling. Wil jij meer weten over de hoogte van de bijtelling? Of over het bijhouden van een rittenregistratie? Ga dan snel naar onze pagina over bijtelling.

De maximale leasetermijn is van veel factoren afhankelijk. Er is dus geen maximale leasetermijn vastgesteld. Benieuwd wat de maximale leasetermijn van de auto naar jouw keuze is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Door extra maandtermijnen te betalen, kun je de auto eerder aflossen. Daarnaast kun je er voor kiezen om het openstaande saldo te betalen. De genoemde mogelijkheden zijn overigens wel afhankelijk van waar je financial lease overeenkomst is afgesloten. Over het algemeen is het vroegtijdig aflossen van de auto boetevrij.

Aan het eind van je leasetermijn ben jij de eigenaar van de auto. Zowel op economisch als juridisch vlak.

De mogelijkheden zijn beperkt, maar het is zeker mogelijk! Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen je precies vertellen wat er mogelijk is.

Een slottermijn is het bedrag dat aan het einde van het contract nog openstaat. Dit bedrag bepaal je samen met je lease adviseur en moet in verhouding staan met de economische restwaarde van de auto.

De maandelijkse termijnen staan vast en het vastgestelde bedrag is dan ook het minimale wat je moet betalen. Bij een goede maand kun je er wel voor kiezen om een hoger bedrag af te lossen.

Dit is helaas niet mogelijk. Bij de aanschaf van je auto heb je de btw al volledig teruggevorderd. Het maandelijkse leasebedrag is daarom ook btw-vrij en niet terug te vorderen.

Net als bij alle andere zakelijke uitgaven, schiet je de btw van je auto zelf voor. Vervolgens kun je dit bij je eerste aangifte terugvorderen. Wil jij ook de btw door de bank laten voorfinancieren? Neem dan contact op met een van onze lease adviseurs. Zij kunnen je alles over de mogelijkheden vertellen.