Direct contact? Stuur een app
085 004 39 65

Bijtelling

De zoektocht naar een geschikte financial lease auto kan wat vragen oproepen. Relatief onbekende termen als renteaftrek en bijtelling, worden dan ook geregeld gebruikt. Wil jij een zakelijke auto leasen, maar er tegelijk ook privékilometers in maken? Dan krijg je met het fenomeen bijtelling te maken. Weet jij niet goed wat dit is, maar wil je er wel alles over weten? Lees dan snel verder. Op deze pagina vertellen wij je namelijk alles over bijtelling.

Wat is bijtelling?

Een auto van de zaak wordt door de Belastingdienst als loon in natura gezien. Je krijgt in wezen een auto als 'beloning' en officieel gezien hoort de auto daarom bij je inkomsten. Wanneer je deze auto ook voor privéritten gebruikt, komt bijtelling om de hoek kijken. Dit is belasting die je betaalt over een percentage van de waarde van de auto. Dit is gelukkig maar over een deel van het bedrag, waardoor je geen belasting over de hele auto hoeft te betalen. Dat scheelt weer! 

Categorieën bijtelling

Nog niet zo gek lang geleden bestonden er meerdere bijtellingscategorieen en dus ook meerdere percentages. De hoogte van dit percentage was afhankelijk van de CO2-uitstoot die je auto produceerde. Inmiddels is dit een stuk makkelijker! Wanneer een zakelijke auto vanaf 1 januari 2017 tenaamgesteld is, zijn er maar twee categorieën. Namelijk een percentage van 22% voor alle nieuwe auto's en een tarief van 4% voor volledig elektrische auto's. Houd er rekening mee dat deze 4% maar voor de duur van 60 maanden geldt. Na deze 60 maanden wordt er jaarlijks gekeken of de auto nog steeds in aanmerking komt voor de bijtelling korting.

Rittenregistratie

Ook op gebied van bijtelling is er een uitzondering op de regel. Zo kan bijtelling voorkomen worden als je op jaarbasis niet meer dan 500 privé kilometers maakt. Dit hoef je niet op een bepaalde manier te bewijzen, maar een goed aansluitende kilometeradministratie of rittenregistratie geeft hier uitsluitsel over.

Wil jij een rittenregistratie bijhouden? Dan moeten hier de volgende gegevens in genoteerd worden: datum van de rit, begin- en eindstand van de kilometerteller, begin- en eindpunt van de rit, het doel van de rit (zakelijk of privé) en hoe je gereden bent in geval van een wegafsluiting, omleiding of bij het ontwijken van files. Natuurlijk kun je de gegevens netjes in excel bijhouden, maar je kunt er ook voor kiezen om een rittenregistratie app te gebruiken.

Hier worden veel gegevens al automatisch ingevuld én heb je de mogelijkheid om gegevens handmatig in te voeren.

Nieuwe regels bijtelling

De bijtelling op elektrische voertuigen is per 1 januari 2020 verhoogd. Wanneer een auto een cataloguswaarde tot €45.000,- heeft, wordt er 8% bijtelling gerekend. Als een auto duurder is dan €45.000,- wordt over het resterende bedrag 22% gerekend. Dit percentage is hetzelfde als bij auto's met meer dan 0 gram CO2-uitstoot. De verwachting is dat de bijtelling tussen 2020 en 2025 geleidelijk verhoogd wordt. Vanaf 2026 worden alle auto's belast met 22% bijtelling. Ongeacht wat de CO2-uitstoot en cataloguswaarde is. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je direct antwoord op al je prangende vragen over leasen. Ons doel is natuurlijk om een zo duidelijk mogelijke website te hebben. Heb jij toch een vraag? Bekijk dan onderstaand onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar  .

Bpm is een belasting die alleen van toepassing is voor personenauto's en motorrijtuigen (taxi's en bestelauto's zijn vrijgesteld) en is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de nieuwprijs en de CO2-uitstoot. Het grote verschil met btw is dat btw een belasting is die op bijna alle goederen en diensten wordt geheven. Zo ook op auto's. Bpm geldt alleen voor personenauto's en motorrijtuigen.

Als je de auto niet alleen zakelijk, maar ook privé wil gebruiken betaal je bijtelling. Wil jij meer weten over de hoogte van de bijtelling? Of over het bijhouden van een rittenregistratie? Ga dan snel naar onze pagina over bijtelling.

De maximale leasetermijn is van veel factoren afhankelijk. Er is dus geen maximale leasetermijn vastgesteld. Benieuwd wat de maximale leasetermijn van de auto naar jouw keuze is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Door extra maandtermijnen te betalen, kun je de auto eerder aflossen. Daarnaast kun je er voor kiezen om het openstaande saldo te betalen. De genoemde mogelijkheden zijn overigens wel afhankelijk van waar je financial lease overeenkomst is afgesloten. Over het algemeen is het vroegtijdig aflossen van de auto boetevrij.

Aan het eind van je leasetermijn ben jij de eigenaar van de auto. Zowel op economisch als juridisch vlak.

De mogelijkheden zijn beperkt, maar het is zeker mogelijk! Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen je precies vertellen wat er mogelijk is.

Een slottermijn is het bedrag dat aan het einde van het contract nog openstaat. Dit bedrag bepaal je samen met je lease adviseur en moet in verhouding staan met de economische restwaarde van de auto.

De maandelijkse termijnen staan vast en het vastgestelde bedrag is dan ook het minimale wat je moet betalen. Bij een goede maand kun je er wel voor kiezen om een hoger bedrag af te lossen.

Dit is helaas niet mogelijk. Bij de aanschaf van je auto heb je de btw al volledig teruggevorderd. Het maandelijkse leasebedrag is daarom ook btw-vrij en niet terug te vorderen.

Net als bij alle andere zakelijke uitgaven, schiet je de btw van je auto zelf voor. Vervolgens kun je dit bij je eerste aangifte terugvorderen. Wil jij ook de btw door de bank laten voorfinancieren? Neem dan contact op met een van onze lease adviseurs. Zij kunnen je alles over de mogelijkheden vertellen.