Direct contact? Stuur een app
085 004 39 65

Eerste keer leasen

Voor alles is een eerste keer. Zo ook voor het zakelijk leasen van een auto. Er zijn echter heel wat opties en mogelijkheden, waardoor de keuze reuze is. Wil jij weten waar je op moet letten bij een eerste keer leasen? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Wij hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Zo hoef je alleen nog maar een passende auto uit te kiezen.

Welke leasevormen zijn er?

Het leasen van een auto kent heel wat mogelijkheden. Zo is er voor zowel de zakelijke- als de particuliere klant altijd een passende optie. De grootste leasevormen zijn financial lease, operational lease, shortlease en private lease. Scherpeleasedeal.nl richt zich voornamelijk op financial lease en operational lease om zo de zakelijke klant in al zijn lease behoeftes te voorzien. Alleen bij financial lease word je direct eigenaar van de auto. Wil je meer weten over de verschillende leasevormen? Hier lees je meer.

Om je op weg te helpen hebben we kort de belangrijkste leasevormen samengevat:

Financial lease wordt gebruikt om een auto aan te schaffen voor je onderneming. Je hoeft niet in een keer een grote investering te doen, maar wordt wel eigenaar van de auto.

Operational lease is een leasevorm die voor zakelijke auto's gebruikt wordt. Er wordt vooraf een leasetermijn bepaald en na deze leasetermijn lever je je auto weer in. Doordat je niet de eigenaar van de auto bent kom je niet in aanmerking voor fiscale voordelen.

Short lease wordt gezien als de allerduurste leasevorm. Dit komt omdat de auto voor een kortere periode wordt gehuurd en de ondernemer bij deze leasevorm niet in aanmerking komt voor fiscale voordelen. 


Wat is financial lease?

Het grote nadeel van bijna alle leasevormen is dat de auto nooit in je bezit komt. Financial lease is the best of both worlds. Hier ligt dit namelijk anders. De aankoopsom van de auto wordt door de bank gefinancierd. Dit maakt dat zij fiscaal eigenaar van de auto zijn. Jij bent echter wel meteen economisch eigenaar van de auto en hebt aan het eind van de leasetermijn de auto in je bezit. Het grote voordeel hiervan is dat je de auto niet in één keer hoeft te betalen en dus geld overhoudt voor andere belangrijke investeringen. Zo rij je in een mooie auto maar kun je toch investeringen doen die de groei van jouw onderneming stimuleren. Financial lease kan hierdoor het best vergeleken worden met iets op afbetaling kopen of het afsluiten van een hypotheek. Wil je meer weten over financial lease? Klik dan hier.


Hoe werkt financial lease?

Als je als ondernemer voor financial lease kiest, word je uiteindelijk eigenaar van de auto zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De bank zorgt ervoor dat de auto gefinancierd wordt en jij betaalt de auto vervolgens af aan de bank. Je bent direct de economische eigenaar van de auto en zodra de leasetermijn is voldaan, wordt de onderneming volledig eigenaar van de auto. Tussen de lease aanvraag en het punt dat je de volledige eigenaar wordt zitten echter wel wat stappen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Kies een passende auto
  2. Bepaal de leasetermijn. Dit kan 24, 36, 48 of 60 maanden zijn. 
  3. Kies, indien nodig, een slottermijn om de hoogte van de maandtermijn of de hoogte van de leasetermijn te verlagen
  4. Gebruik bovenstaande stappen om een financial lease aanvraag te doen
  5. Er wordt gecontroleerd of de onderneming aan alle voorwaarden voor financial lease voldoet
  6. Zodra zowel de bank als de ondernemer akkoord zijn gegaan, stort de bank de betaling op de rekening van het autobedrijf naar keuze
  7. De auto komt op de balans van de onderneming te staan en de ondernemer profiteert gelijk al van fiscale voordelen
  8. De ondernemer betaalt de leasetermijn elke maand aan de bank
  9. Aan het eind van de leasetermijn is de onderneming eigenaar van de auto

Wil jij meer over financial lease en de werking daarvan weten? Lees dan onze blog.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je direct antwoord op al je prangende vragen over leasen. Ons doel is natuurlijk om een zo duidelijk mogelijke website te hebben. Heb jij toch een vraag? Bekijk dan onderstaand onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar  .

Bpm is een belasting die alleen van toepassing is voor personenauto's en motorrijtuigen (taxi's en bestelauto's zijn vrijgesteld) en is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de nieuwprijs en de CO2-uitstoot. Het grote verschil met btw is dat btw een belasting is die op bijna alle goederen en diensten wordt geheven. Zo ook op auto's. Bpm geldt alleen voor personenauto's en motorrijtuigen.

Als je de auto niet alleen zakelijk, maar ook privé wil gebruiken betaal je bijtelling. Wil jij meer weten over de hoogte van de bijtelling? Of over het bijhouden van een rittenregistratie? Ga dan snel naar onze pagina over bijtelling.

De maximale leasetermijn is van veel factoren afhankelijk. Er is dus geen maximale leasetermijn vastgesteld. Benieuwd wat de maximale leasetermijn van de auto naar jouw keuze is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Door extra maandtermijnen te betalen, kun je de auto eerder aflossen. Daarnaast kun je er voor kiezen om het openstaande saldo te betalen. De genoemde mogelijkheden zijn overigens wel afhankelijk van waar je financial lease overeenkomst is afgesloten. Over het algemeen is het vroegtijdig aflossen van de auto boetevrij.

Aan het eind van je leasetermijn ben jij de eigenaar van de auto. Zowel op economisch als juridisch vlak.

De mogelijkheden zijn beperkt, maar het is zeker mogelijk! Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen je precies vertellen wat er mogelijk is.

Een slottermijn is het bedrag dat aan het einde van het contract nog openstaat. Dit bedrag bepaal je samen met je lease adviseur en moet in verhouding staan met de economische restwaarde van de auto.

De maandelijkse termijnen staan vast en het vastgestelde bedrag is dan ook het minimale wat je moet betalen. Bij een goede maand kun je er wel voor kiezen om een hoger bedrag af te lossen.

Dit is helaas niet mogelijk. Bij de aanschaf van je auto heb je de btw al volledig teruggevorderd. Het maandelijkse leasebedrag is daarom ook btw-vrij en niet terug te vorderen.

Net als bij alle andere zakelijke uitgaven, schiet je de btw van je auto zelf voor. Vervolgens kun je dit bij je eerste aangifte terugvorderen. Wil jij ook de btw door de bank laten voorfinancieren? Neem dan contact op met een van onze lease adviseurs. Zij kunnen je alles over de mogelijkheden vertellen.